Stichting Hill Tribes` Children

BELEVENISSEN VAN JOOP

Dat het kopen van biggen niet hetzelfde is als het kopen van een pak melk bij de supermarkt heb ik ervaren. De eerste biggen konden we nog kopen bij een handelaar dicht bij. Voor de volgende aankoop ging ik naar het district Chiang Dao. In dat gebied zouden wij biggen kunnen kopen. De hele dag rondgereden en in een Kharen dorp hadden ze biggen, die ook verkocht zouden worden. De verkoper was op jacht en zou om 17.00 uur terugkomen. Wij spraken af dat we terug zouden komen.
Vervolgens belden we onze chauffeur dat hij hierheen zou komen. Ik ging terug naar het dorp en heb een prijs afgesproken. Toen wachten op de auto met chauffeur. Alles kwam maar geen auto. Wij gaven de eigenaar een voorschot zodat hij de biggen niet aan anderen zou verkopen. In het pikkedonker reden we terug over kleine weggetjes en door beekjes. Later bleek dat de chauffeur wel was geweest maar de Thai hadden een onduidelijke afspraak gemaakt, iets wat hier wel meer voorkomt.


Een nieuwe poging om biggen te kopen iets dichter in de buurt.
Op woensdagmorgen met de motor vertrokken. Na een paar kilometer sloegen we een weg in met steengruis; vol met kuilen, stof, bulten, grote kiezels e.d. naar een Hmong dorp. Hier zouden biggetjes te koop zijn. Wij geïnformeerd en een man zou voor ons verder informeren of de biggen te koop zijn en voor hoeveel. Hij zou ons 's avonds via de mobiel (die ze gelukkig hadden) op de hoogte brengen. Wij terug.
's Avonds gebeld, maar geen contact, de volgende morgen weer zo. Daarop ben ik met een van de kinderen op goed geluk met de auto dezelfde route gegaan. Na 1,5 uur zijn we daar (met de auto gaat het duidelijk veel minder snel) maar er waren geen biggen te koop. Een vrouw zei dat zij wel biggetjes had, wij kijken, en jawel hoor, ze had er 10. Hoe duur? Ze waren niet te koop!! Uiteindelijk verkocht ze er toch één.
In een ander dorp, iets verder, zouden wel biggen te koop zijn. Wij met een vrouw op weg. De bergweg werd steeds smaller en ik begon me al af te vragen hoe die wagen ooit gekeerd kon worden. Ineens kregen we een afdaling voor onze kiezen. Ik had nog nooit zo'n afdaling meegemaakt. We kwamen uit in een sinaasappelboomgaard. Uitstappen en een stukje lopen. Dat werd een tocht van ruim 45 minuten door de jungle en dat op slippers! Hoewel het een schitterende tocht was zou ik door iedereen afgemaakt zijn wanneer ik anderen zo'n tocht laat maken en dan ook nog zonder water. Na de laatste afdaling zagen we uiteindelijk een huis/hut/boerderij en gelukkig hadden ze daar biggetjes. Alleen ... ze werden niet verkocht want ze waren nog te jong. Wij terug en nu omhoog. Onze gids had slechts 1 slipper en een kind op haar rug dat onder het lopen ook nog de borst kreeg. Dan valt er als westerling natuurlijk niet te klagen. Uiteindelijk heeft de hele operatie van die 2 dagen ons welgeteld 1 biggetje opgeleverd maar het was een mooie en gratis jungle tocht.


Rekeningnummer NL85INGB0004670204 e-mail hilltribeschildren@outlook.com
De Stichting is door de Belastingdienst aangemerkt als Algemeen Nut Beogende Instelling(ANBI)